پشت پرده‌ی بازی مضحک امارات مشخص شد

پس از چند روز از گذشت جنگ روانی و رسانه‌ای:

پشت پرده‌ی بازی مضحک امارات مشخص شد

 آمریکا: از ادعای امارات حمایت می‌کنیم


در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا آمده است: تلاش های امارات متحده عربی را در این خصوص مورد تایید آمریکاست و آمریکا از ایران می خواهد که به ابتکار امارات متحده عربی برای حل موضوع از طریق مذاکرات مستقیم، دیوان بین المللی دادگستری، یا هر مرجع مناسب دیگری، به صورت مثبت پاسخ دهد...


همزمان با بالا گرفتن ادعاهای پوچ و بی اساس امارات مبنی بر حق حاکمیت خود بر جزائر سه گانه، آمریکا حمایت "دوباره" خود را از "راه حلی صلح آمیز بین امارات متحده عربی و ایران بر سر جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک" اعلام کرده است.

 چنان‌چه شبکه بی‌بی‌سی اعلام کرد در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا که ۱۷ آوریل منتشر شده، آمده است: "تلاش های امارات متحده عربی را در این خصوص مورد تایید آمریکاست و آمریکا از ایران می خواهد که به ابتکار امارات متحده عربی برای حل موضوع از طریق مذاکرات مستقیم، دیوان بین المللی دادگستری، یا هر مرجع مناسب دیگری، به صورت مثبت پاسخ دهد."

در بخشی از بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: "اقدام هایی نظیر دیدار احمدی نژاد، ریس جمهور ایران، از جزیره ابوموسی، تنها تلاش ها برای حل این مساله را تنها پیچیده تر می کند."

وزیر امور خارجه امارات در واکنش به سفر رئیس جمهور ایران به جزیره ابوموسی گفته بود که اختلاف بر سر جزایر خلیج فارس امنیت جهانی را تهدید می کند.

واکنش وزارت خارجه ایران

پس از سفر احمدی نژاد به ابوموسی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، که امارات یکی از شش عضو آن است، با انتقاد از این سفر، از موضع امارات حمایت کرده بود.

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه، ضمن رد مفاد بیانیه اجلاس اخیر وزرای خارجه این شورا در دوحه، این امر را دخالت آشکار در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران توصیف و آن را محکوم کرد.

مهمانپرست گفت: "دوره اعلام مواضع غیر سازنده در بیانیه های شورای همکاری خلیج فارس در خصوص جزایر سه گانه ایرانی پایان یافته است."

او سفر رئیس جمهوری ایران به ابوموسی را مربوط به حاکمیت سرزمینی ایران دانست و افزود: "تعلق این جزایر به خاک ایران امری ثابت، لایتغیر و غیر قابل مذاکره است."

نمایندگان مجلس ایران: ادعای امارات واهی است

در همین حال، ۲۲۵ نماینده مجلس ایران نیز با صدور بیانیه‌ای، ادعاهای مجلس ملی اتحادیه امارات عربی متحده را "واهی و مردود" دانستند.

نمایندگان مجلس ایران در این بیانیه "تمامیت ارضی و حاکمیت ملی" بر جزایر تنب کوچک و بزرگ و ابوموسی را "غیرقابل مذاکره" اعلام کردند ولی "برای تقویت مناسبات بین دوکشور و رفع سوء تفاهمات احتمالی"، از مذاکرات مستقیم و دوجانبه با دولت امارات استقبال کردند.

نمایندگان مجلس ایران، در بیانیه خود، سفر محمود احمدی نژاد به جزیره ابوموسی را در ادامه سفرهای استانی او و موضوع داخلی ایران دانستند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: "طرح ادعاهای واهی علیه جزایر سه‌گانه ایرانی از سوی امارات هیچگاه به حقانیت تاریخی و حقوق ملی کشور ایران نسبت به این جزایر به عنوان جزئی از خاک کشورمان خدشه وارد نمی‌کند."

در همین حال، امروز چهارشنبه، ۳۰ فروردین، استاندار هرمزگان گفته است که همایش بین المللی روز خلیج فارس که هر سال در شهر بندر عباس برگزار می‌شود در سال جاری در جزیره ابوموسی تشکیل خواهد شد و میهمانان این همایش "از راه هوایی" به محل اجلاس انتقال می یابند.

پیش از این نیز رئیس سازمان میراث فرهنگی گفته بود که بر اساس مصوبه جدید دولت ایران، جزیره ابوموسی به منطقه نمونه گردشگری تبدیل می شود که هدف از آن افزایش ورود گردشگران داخلی و خارجی به این جزیره است.


اهمیت جزائر سه گانه از منظر استراتژیک

بنا به نقل خبرگزاری‌ها، جزایر سه گانه اهمیت خاصی در دفاع از ایران دارند و به لحاظ نظامی فوق العاده مهم و دارای موقعیت ویژه تدافعی هستند، البته نباید این اصل را نادیده گرفت که با دقت و تامل در جغرافیای طبیعی خلیج فارس درمی یابیم که قدر و ارزش نظامی جزایر سه گانه فقط برای ایران مهم است، نه برای سایر کشورها، از جمله دول حاشیه جنوبی خلیج فارس، چرا که «ایران به تعدادی جزایر برخوردار از موقعیت ممتاز در تنگه هرمز در دهانه خلیج فارس حاکمیت دارد. از آن میان شش جزیره که زنجیره قوسی دفاعی ایران را تشکیل می دهند اهمیت بیشتری دارند. این جزایر عبارتنداز؛ هرمز، لارک، قشم، هنگام، تنب بزرگ و ابوموسی که در فاصله هایی نسبتا کوتاه از یکدیگر قرار دارند. یک منحنی فرضی که این جزایر را به یکدیگر وصل نماید، به درک برتری استراتژیک ایران در کنترل امنیت تنگه [هرمز] کمک بیشتری می کند.

از نظر جغرافیایی اصولاخلیج فارس، یک دریای عمیق نیست و جالب آن که عمیق ترین قسمت آن نیز که جهت کشتیرانی و به ویژه حمل ونقل کشتی های بزرگ مناسب می باشد، تقریبا در محدوده متعلق به ایران واقع شده است. «درخصوص کشتیرانی در خلیج فارس و اهمیت جزایر ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک در این میان باید اشاره کرد که به علت عمق کم آب در تمام نقاط تنگه هرمز که از راس مسندم تا بندرعباس امتداد دارد، کشتی های بزرگ قادر به عبور نبوده و مجبور هستند از ناحیه محدودی که معادل پانزده کیلومتر است و عمق آب جهت عبور آنها کافی است، حرکت نمایند.

در قسمت شمال این معبر، جزایر ایرانی قشم، هرمز و لارک قرار دارند. علاوه براین، در ابتدای این راه عبور، کشتی های بزرگ جنگی و نفت کش ها مجبور هستند از کنار جزایر ایرانی تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی و... عبور کنند.

با این وجود باید مهمترین دلیل اهمیت جزایر سه گانه را در مباحث نظامی جست وجو کرد. این دو جزیره (تنب بزرگ و کوچک) به همراه ابوموسی بخشی از سیستم دفاعی و حفاظتی تنگه هرمز و کرانه های جنوبی کشور را تشکیل می دهند و به علاوه موقعیت جغرافیایی آنها در عمق آب های خلیج فارس و همچنین در داخل دو کریدور رفت و برگشت طرح تفکیک تردد بین المللی کشتی ها، آنها را از اهمیت استراتژیک خاصی برخوردار نموده است.

هدف سناریوسازی آمریکا تضعیف روحیه ایران در آستانه مذاکرات است

بر این اساس یک کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه هدف از سناریوسازی آمریکا درباره جزایر سه‌گانه ایرانی تضعیف روحیه ایران در آستانه مذاکرات است، گفت: این سناریو ارتباط مستقیمی با پرونده هسته‌ای کشورمان دارد.

سعدالله زارعی که با خبرگزاری فارس گفتگو می‌کرد با بیان اینکه ما باید بین اجلاس استانبول و اجلاس بغداد در انتظار سلسله‌ موضوعاتی از این قبیل باشیم، خاطرنشان کرد: هدف از این سناریوسازی آمریکا تضعیف روحیه طرف ایرانی در آستانه مذاکرات است و در واقع آنها می‌خواهند به ایران پیام دهند که اگر یک پرونده بسته شود پرونده جدیدی فراروی ایران قرار می‌دهند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه برهمین اساس اظهار داشت: آمریکا می‌خواهد با این سناریوسازی‌ها ما را ناچار کند که در اجلاس بغداد انعطاف نشان داده و از حق مسلم خود صرف‌نظر کنیم و این سناریو ارتباط مستقیمی با پرونده هسته‌ای ایران دارد.

وی در ادامه درباره نقشه‌ای که از سوی سایت "عرب‌آنلاین" منتشر شده و در آن ادعا کرده‌اند جزایر سه‌گانه متعلق به امارات است، خاطرنشان کرد: ادعای تعلق این جزایر به امارات مسئله جدیدی نیست چرا که امثال این نقشه‌ها در طول 50 سال گذشته همواره وجود داشته و جعلی بودن آن محرز است.

زارعی با بیان اینکه کشورهای غربی از جمله انگلیس در کتب رسمی‌شان تعلق این جزایر به ایران را تأیید کرده‌اند، ادامه داد: اینکه امارات و آمریکا یک جبهه در برابر ایران هستند نباید ما را دچار اشتباه کرده و وارد جنجال شویم.

ادعاهای امارات هیچ حقی را برای آنها ثابت نمی‌کند

این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه پرداختن به این مسئله به پروژه واهی امارات کمک می‌کند که نشان دهد درباره حاکمیت جزایر سه‌گانه ابهام وجود دارد، اضافه کرد: جزایر خلیج فارس، جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی در طول تاریخ متعلق به ایران بوده و براساس نقشه‌های دوران ساسانی، اشکانیان و صفویه و پس از آن در دوران قاجار این مسئله قابل تأیید است.

وی ادامه داد: فقط در فاصله‌ سال‌هایی که انگلیسی‌ها منطقه جنوب را به اشغال درآورده بودند یعنی در حدفاصل 1825 تا 1971 این جزایر از جمله بحرین، ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک و در مقطعی جزیره قشم تحت سیطره انگلیس بود.

زارعی افزود:‌ در دوره پهلوی خاک سرخ جزیره ابوموسی که کاربرد صنعتی داشت صادر می‌شد و آنها پرچم امارات را به اهتزاز درمی‌آوردند که این امر با مخالفت رضاشاه و محمدرضا شاه روبرو شد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه اضافه کرد:‌ این ادعاها هیچ حقی را برای امارات ثابت نمی‌کند و تنها مستمسک آنها به همین مسئله صدور خاک سرخ این جزایر توسط تجار شارجه و نصب پرچم آنها در این جزایر برمی‌گردد که براساس اسناد موجود همواره مورد اعتراض دولت ایران بوده است اما چون پهلوی‌ها قادر به ایستادگی در مقابل انگلیس نبودند این اعتراضات در حد دیپلماتیک باقی می‌ماند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد