فی بیوت أذِنَ اللهُ أنْ تُرْفَعَ

( فی بیوت أذِنَ اللهُ أنْ تُرْفَعَ و یُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ یُسَبِّحُ لَهُ فیها بِالغُدُوِّ و الآصالِ * رِجالٌ لا تُلْهیهِمْ تِجارَةٌ و لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللهِ و إقامِ الصلاةِ و ایتاءِ الزَّکوةِ یَخافونَ یَوْماً تَتَقَلَّبُ فِیهِ القُلُوبُ وَالأبْصارُ ) ( نور : 37-36)

 

« این چراغ پرفروغ در خانه هایی قرار داد که خداوند اذن داده است که گرامی داشته شود . خانه هایی که نام خدا در آنها برده می شود و صبح و شام در آنها او را تسبیح می گویند . مردانی که خرید و فروش و بازرگانی ، آنان را از یاد خدا و برپاداشتن نماز و ادای زکات ، غافل نمی کند . آنها از روزی می ترسند که در آن دل ها و چشم ها زیر و زبر می شوند » .

 قرآن مجید دستور می دهد خانه هایی که در آن جا صبح گاهان و عصرگاهان ، تسبیح خدا گفته می شود مورد احترام و بزرگداشت قرار گیرد :

بنابراین ، مقصود از « بیوت » ، مساجد نیستند ؛ زیرا مساجد غیر از بیوت است و در قرآن هم بیت الله الحرام غیر از مسجدالحرام است . بیت برای خود سقف لازم دارد تا ساکنان را از سرما و گرما حفظ کند در حالی که در مسجد ، پوشش و سقف شرط نیست و احیاناً در مناطقی باز بودن سقف مستحب است . در این صورت خانه های اولیای الهی ، مانند خانه علی ( ع) و فرزندان او که معبد شب و روز آنها بوده باید حفظ شود و مورد احترام قرار گیرد . اتفاقاً حرم عسکریّین که از روی کینه توزی ویران شد ، معبد ائمه بوده و پیوسته در آن جا نماز گزارده و تسبیح گفته اند .

سیوطی می گوید : وقتی این آیه نازل شد و پیامبر (ص) آن را در مسجد تلاوت کرد ، عمر برخاست و از رسول خدا (ص)پرسید : مقصود از این بیوت چه خانه هایی است ؟ پیامبر(ص) فرمود : خانه های پیامبران . ابوبکر در حالی که به خانه علی (ع) و فاطمه زهرا (ع)اشاره میکرد پرسید : آیا این هم از همان خانه هاست ؟ پیامبر(ص)فرمود : از برترین آنهاست ( الدّر المنثور ، در تفسیر آیه یادشده) .
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد